NY DANSK VVS GROSIST

Det BEDSTE sted for godt service og gode priser

Dansk Vvs-Center / http://www.dvcenter.dk/


Min blogliste

SØG OG DU SKAL FINDE BÅDE HER OG PÅ INTERNETTET

mandag den 15. marts 2010

Ekspert: Brandskat på brændeovne stopper ikke partikelsvineri

Ekspert: Brandskat på brændeovne stopper ikke partikelsvineri
En årlig afgift på 8000 kroner for en brændeovn, som Det Økologiske Råd har foreslået, vil ikke hjælpe mærkbart på partikelforureningen, men blot blive en ekstra indtægt til statskassen, mener kemiingeniør på DTU.
I et forsøg på at bremse udledningen af farlige partikler fra brændeovne foreslår Det Økologiske Råd en årlig afgift på 4.000 kroner for miljømærkede brændeovne og 8.000 kroner for andre brændeovne.
Brændefyring står nemlig for cirka 90 procent af udslippet af kræftfremkaldende stoffer, cirka 70 procent af det stærkt sundhedsskadelige partikeludslip og cirka 60 procent af det ekstremt farlige dioxinudslip.
Men kemiingeniør Ole-Kenneth Nielsen fra DMU har svært ved at se, det skulle have den store effekt — udover lidt ekstra penge i statskassen.
»Det virker, som om det bare var en ekstra skatteindtægt. Vi har et glimrende eksempel med partikelfiltre på dieselbiler, hvor flertallet vælger at betale afgiften, og derfor opnås der ikke en effekt på miljøet, men bare en 'grøn afgift',« siger han.
Men en helt anden holdning har Det Økologiske Råd.
»Det er et paradoks, at brændeovne er fritaget fra miljøafgifter, når det er den mest sundhedsskadelige opvarmningsform. Derfor skal der indføres en grøn ejerafgift,« siger Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, PhD. ved Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse.
Rådet skriver i sin pressemeddelelse, at brændefyring er en af landets største forureningskilder, og da forureningen samtidig udledes i lav højde i boligområderne, sender det en regning til samfundet på over 4 mia. kr årligt for de sundhedsskader, partikelforureningen medfører.
Rådet mener ikke, at en afgift på brændet giver mening, da det vil få folk til at fyre mere med affald. Derfor opfordres politikerne til snarest muligt at fremme mere miljørigtige alternativer samt at indføre en årlig afgift på eksisterende brændeovne.
Ole-Kenneth Nielsen fra DMU giver forslaget en lidt lunken modtagelse og foreslår i stedet at indføre grænseværdier for partikeludledningen fra brændeovne.
»Jeg tror, det har større effekt at sætte en grænse på partikeludledningen fra brændeovne. En afgift på 4.000 kroner tror jeg ikke får mange til at droppe deres brændeovn,« siger han.
Det Økologiske Råd holder en stor konference om brændefyring og alternativer d. 15. marts på Christiansborg.
 
LÆS MERE HER :
 
http://ing.dk/artikel/107005-ekspert-brandskat-paa-braendeovne-stopper-ikke-partikelsvineri

Ingen kommentarer:

Send en kommentar